BOLALAR VA O`SMIRLARNING NAFAS OLISH TIZIMI: RIVOJLANISH XUSUSIYATLARI VA EKOLOGIK OMILLAR TA’SIRI. - Aliyeva Ra’no; Abdumutalibova Kibriyo (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada bolalar va o‘smirlarning nafas olish tizimining anatomo-fiziologik  rivojlanish  xususiyatlari  hamda  unga  tashqi  muhit  —  ya’ni ekologik omillar (havo ifloslanishi, allergenlar, sanoat chiqindilari, iqlim sharoiti va boshqalar)ning ta’siri tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida yosh organizmning himoya tizimi yetarli darajada shakllanmaganligi sababli nafas yo‘llari kasalliklariga yuqori darajada  moyilligi  aniqlanadi.  Shuningdek,  ekologik  xavf  omillarining  bola salomatligiga,  ayniqsa  bronxial  astma,  surunkali  bronxit  va  allergik  rinit  kabi holatlarning rivojlanishidagi o‘rni ko‘rib chiqiladi. Maqolada shuningdek, nafas olish tizimini himoyalash va profilaktik chora-tadbirlar yuzasidan tavsiyalar ham berilgan.