INGLIZ TILI FANIDA ARTIKL - Yahyoyeva Odinaxon Nu'monjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu ilmiy maqola ingliz tilidagi artikllarning o‘rganilishi va o‘qitilishi bilan bog‘liq nazariy va amaliy masalalarni tahlil qiladi. Maqolada ingliz tilidagi aniq artikl (the), noaniq artikllar (a/an) va nol artikl (artiklsiz holat) turlari o‘rganilib,  ularning  grammatik  va  semantik  vazifalari  batafsil  tushuntirilgan. Artikllarning  nutqdagi  ma’no  va  kontekstga  qanday  ta’sir  ko‘rsatishini  tushunish, ingliz  tilini  o‘rganish  jarayonida  muhim  ahamiyatga  ega  ekanligi  ko‘rsatilgan. Shuningdek,  maqolada  o‘zbek  tilida  artikllar  mavjud  bo‘lmasligi  sababli  o‘zbek tilida so‘zlashuvchi o‘quvchilarning ingliz tilida  artikllarni o‘rganishdagi xatoliklari tahlil qilinadi. Artikllarni o‘rganishda yuzaga keladigan asosiy qiyinchiliklar va ularga qarshi  samarali  o‘qitish  metodlari  taklif  etiladi.  Kontekstual  yondashuv,  taqqoslov metodlar va vizual materiallardan foydalanish orqali artikllarni o‘rgatishning samarali usullari  ko‘rsatilgan.  Maqolada  o‘qituvchilarga  o‘quvchilarga  artikllarni  to‘g‘ri qo‘llashni  o‘rgatishda  qanday  metodologiyalarni  qo‘llash  zarurligi  haqida  fikrlar bildirilib,  ingliz  tili  o‘rganish  jarayonining  samaradorligini  oshirish  uchun  ilmiy yondashuvlar  taklif  qilinadi.  Umuman  olganda,  maqola  ingliz  tili  o‘qituvchilari  va talabalariga  artikllarni  o‘rganish  jarayonida  yuzaga  keladigan  qiyinchiliklarni tushunishga va samarali metodlar asosida ularni yengishga yordam beradi.