“YOSHLIK – 1” KONI PORFIRLI MIS MA’DANLARINI FLOTATSIYA USULIDA BOYITISHNING SAMARADORLIGINI OSHIRISH. - Halimov Sherali Anvar o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  “Yoshlik-1”  konining  mis-porfir  rudalarini flotatsion  va  gravitatsion-flotatsion  usullar  asosida  boyitish  samaradorligi o‘rganilgan. Rudadagi mis, oltin va molibden elementlari mayda dispers va birikkan holatda joylashgani sababli, ularni ajratib olishda kollektiv flotatsiya usuli tanlandi. Olib  borilgan  yopiq  siklli  tajribalar  "Olmaliq  KMK"  AJning  MOF-1  texnologik sxemasi  asosida  tashkil  etildi.  Tajribalar  davomida  mis-molibden  kollektiv konsentratining unumdorligi 6–9 %, misni ajratib olish darajasi 83–89 %, oltin uchun 74–81 %, molibden uchun esa 80–88 % ni tashkil etdi. Gravitatsion ajratish sxemaga kiritilganda, oltinni umumiy ajratib olish darajasi 3,15 % ga oshdi va 135 g/t oltinli gravitatsion  konsentrat  olindi.  Shuningdek,  yig‘uvchi  reagentlar  sifatida  YAN-1, butilkali ksid karbonat (BKK) hamda ularning aralashmalari qo‘llanildi. Tadqiqotlar natijasida  “Yoshlik-1”  rudasini  flotatsion  boyitishda  kompleks  reagent  tanlovi, jarayon oldidan gravitatsion ajratish va texnologik ko‘rsatkichlar optimallashtirilishi boyitish samaradorligini sezilarli oshirishini ko‘rsatdi.