KO’ZNING OPTIK SISTEMASI VA UNING XUSUSIYATLARI - Sattorov Yorqin Karimovich; Komilov Ulug’bek Nodirjonovich; Majidov Fathulloh Dilmurod o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Mazkur maqolada inson ko‘zining optik sistemasi va uning murakkab tuzilmasi haqida batafsil ma’lumot beriladi. Ko‘z – bu tashqi muhitdan yorug‘lik nurlarini qabul qilib, ularni qayta ishlovchi va tasvir hosil qiluvchi tabiiy optik asbob bo‘lib, uning ishlashi  ko‘plab  muvofiqlashtirilgan  komponentlarga  bog‘liq.  Ushbu  komponentlar qatoriga kornea (shox parda), oldingi kamera, qorachiq, linza, shilimshiq suyuqliklar va  to‘r  parda  (retina)  kiradi.  Maqolada  har  bir  qismning  anatomo-fiziologik xususiyatlari,  ular  orasidagi  funksional  bog‘liqliklar,  sinish  kuchi  va  yorug‘lik nurlarining  yo‘nalishini  ta’minlashdagi  roli  ilmiy  asosda  tahlil  etiladi.  Ayniqsa, linzaning akkomodatsiya qobiliyati, qorachiqning yorug‘lik darajasiga moslashuvi va retina orqali markaziy asab tizimiga axborot uzatish jarayonlari yoritilgan. Ko‘zning normal  ko‘rish  jarayonidan  tashqari,  optik  nosozliklar  —  ya’ni  miopiya  (yaqinni ko‘rish),  giperopiya  (uzoqni  ko‘rish),  astigmatizm  (notekis  sinish)  kabi  holatlar  va ularni tuzatish usullari (ko‘zoynak, kontakt linzalar, lazer operatsiyalari) haqida ham fikr  yuritilgan.  Tadqiqot  oftalmologiya,  biologik  optika  va  fiziologik  anatomiya fanlarining kesishmasida olib borilgan ilmiy manbalarga tayangan holda tayyorlangan bo‘lib, ko‘rish tizimini chuqur o‘rganishga xizmat qiladi.