OʻZBEKISTONDA QATAGʻONLIK SIYOSATI - Тургунова Мавлюда Адиловна (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu  ilmiy  maqola  O‘zbekistonda  XX  asrning  20–50-yillarida  amalga oshirilgan qatag‘onlik siyosatining tub mohiyatini, uning tarixiy ildizlari va sabablari, shuningdek, uzoq muddatli oqibatlarini tahlil qilishga qaratilgan. Sovet totalitar tuzumi tomonidan  amalga  oshirilgan  ushbu  siyosiy  repressiyalar  nafaqat  minglab  begunoh insonlarning  hayotiga  zomin  bo‘lgan,  balki  o‘zbek  milliy  tafakkuri,  madaniyati  va intellektual  salohiyatiga  jiddiy  zarar  yetkazgan.  Maqolada  ayniqsa  1937–1938-yillardagi  ommaviy  qatag‘onlar,  jadidlar  va  milliy  uyg‘onish  harakati  vakillariga nisbatan  qo‘llangan  zo‘ravonliklar,  ularning  siyosiy  va  ma’naviy  merosi,  tarixiy adolatni  tiklash  yo‘lida  amalga  oshirilgan  tadbirlar  chuqur  tahlil  qilinadi.  Tarixiy manbalar, arxiv hujjatlari va zamonaviy tadqiqotlar asosida olib borilgan ilmiy tahlillar asosida  qatag‘on  qurbonlari  xotirasini  abadiylashtirish  va  bugungi  tarixiy  ongni shakllantirish masalalari yoritilgan.