MUOMILA MADANIYATI VA VA ODOB AXLOQ QOIDALARI - Maxsadullayev Firdavs Sherzod o’g’li; Samadov Xurshid O’lmasjonovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqola muomala madaniyati va odob-axloq qoidalarining ijtimoiy hayotdagi o‘rni, ularning insonlararo munosabatlarga ta’siri hamda jamiyat taraqqiyotidagi ahamiyatini yoritib beradi. Har bir inson kundalik hayotida boshqalar bilan muomala qiladi. Ana shu muomala jarayonining madaniy asosda bo‘lishi o‘zaro hurmat, tushunish va mehr-muhabbat muhitini yaratadi. Muomala madaniyati nafaqat nutq madaniyatini, balki harakatlar, holat va kayfiyatlarni ham o‘z ichiga oladi. Odob-axloq esa insonning axloqiy fazilatlari, xulqi va odatlari orqali namoyon bo‘ladi. Ushbu maqolada  ushbu  ikki  tushuncha  o‘rtasidagi  bog‘liqlik,  ularning  yosh  avlod tarbiyasidagi  o‘rni,  maktab  va  oiladagi  ahamiyati,  shuningdek,  ular  orqali  sog‘lom jamiyatni shakllantirish imkoniyatlari tahlil etiladi. Zamonaviy davrda texnologiya va globallashuv  fonida  muomala  madaniyatiga  e’tibor  kuchaymoqda.  Maqolada shuningdek, axloqiy qadriyatlarni saqlash va avloddan-avlodga yetkazish masalalari ham muhim o‘rin egallaydi. Shaxsiy kamolot va ijtimoiy muvaffaqiyatda muomala va odobning tutgan o‘rni alohida ta’kidlanadi.