SURXON DAVLAT QO‘RIQXONASI HUDUDIDA TARQALGAN SCROPHULARIA L. TURKUMI TURLARINING BIOEKOLOGIYASI VA TARQALISHI - Ibragimov Akram Javliyevich,; Rajapova Nilufar Po‘lat qizi,; Primova Yulduz Dilshod qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Scrophularia  L.  turkumi  Surxon  davlat  qo‘riqxonasida  to‘gli hududlarda alohida o‘rin egallaydi. Scrophularia L. turkumi turlari Scrophulariaceae Juss.  oilasiga  kiruvchi  turkumlardan  biri  bo‘lib  Surxon  florasida  o‘ziga  xos  o‘rin egallaydi. Ushbu oilaning hozirgi kunda yer yuzida 60 turkumga mansub 2350 ta turi [12] uchraydi. Scrophularia L. turkumini esa 297 ta turi [12], O‘rta Osiyoda 35 dan ortiq turi [1], O‘zbekistonda 18 ta turi[2], Surxondaryo viloyatida 13 dan ortiq turi tarqalgan. Ularning 4 tasi Surxon davlat qo‘riqxonasida uchrashi biogeografik nuqtai nazardan muhim bo‘lib, ular tog’ va tog’ oldi hududlarda ko‘p uchraydi. Tuproqning unumdorligi turlarning ko‘payishi va o‘sishda muhim omil hisobladi. Ushbu maqolada ana shu turlarning morfologik belgilari, ekologik oʻziga xosliklari va tarqalish joylari ilmiy  jihatdan  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot  natijalari  bu  turlarni  saqlash  va  boshqa hududlarga moslashtirish imkoniyatlarini baholashda muhim ahamiyatga ega.