YURIDIK XIZMAT XODIMINING PSIXOLOGIK KOMPETENSIYASI KO‘NIKMALARINI RIVOJLANTIRISH - Dilbar Xojimuhamedova (TADQIQOTLAR, 2025)
Yuristning  kasbiy  faoliyatining  xususiyatlari  huquqiy  professional  funksiyalarining xususiyatidan kelib chiqadi. Yuristlar davlatning huquqiy sohasi bilan boshqalarga  qaraganda  kuchliroq  bog‘langanlar,  chunki  qonunlarni  bilish  va ma’lumotni tezda topish va qayta ishlash qobiliyati  ularning kasbiy muvaffaqiyatidagi asosiy  rolni  o‘ynaydi.  Huquqiy  ongni  shakllantirish  –  huquqiy  sikl  kasblari vakillarining o‘ziga xos xususiyatidir.  Har qanday kasbiy faoliyatda, ayniqsa insonlar bilan zich olib boriladigan “inson va inson” kasbida  haqiqiy professionallikni rivojlantirishning asosiy mezoni kasbiy mahorat,  professional  kompetensiya  va  albatta  professional  kompetensiyaning ajralmas  qismi  bo‘lgan  psixologik  kompetensiya  vakolatdir.  Psixologik kompetensiyaning  rivojlanganligi,  kasbiy  kompetensiyaning  yuqori  darajadagi professionallikning muhim tarkibiy qismi va ko‘rsatkichidir. Yuridik  xizmat  xodimining  kasbiy  faoliyatida  ham  psixologik  kompetensiya ko‘nikmalarining rivojlanganligi muhim ahamiyat kasb etadi.