TA’LIM PSIXOLOGIYASIDA O‘QUVCHILARNING KOPING KO‘NIKMALARINI SHAKLLANTIRISH: YONDASHUVLAR, METODLAR VA TADQIQOT YO‘NALISHLARI - Oralov Usmonali Urazalievich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ta’lim psixologiyasi kontekstida o‘quvchilarda koping  (stressni  yengish)  ko‘nikmalarini  shakllantirish  va  rivojlantirish  masalalari muhokama qilinadi. Muallif maktab muhitida chidamlilik va ijobiy natijalarga erishish uchun  faol  muammolarni  hal  qilish,  ijtimoiy  qo‘llab-quvvatlash  va  onglilik  kabi strategiyalarning  ahamiyatini  ta’kidlaydi.  Nevropsixologiya,  rejali  xulq-atvor nazariyasi  va  himoya  motivatsiyasi  nazariyalari  asosida  olib  borilgan  tadqiqotlar koping  usullarining  samaradorligini  tushuntiradi.  Maqolada  miqdoriy  va  sifatli tadqiqot  metodlarining  integratsiyasi,  jumladan  so‘rovnomalar,  intervyular,  fokus-guruhlar  va  aralash  metodlar  orqali  talabalarning  shaxsiy  tajribalarini  aniqlash muhimligi  ko‘rsatib  berilgan.  Axloqiy  yondashuvlar  va  maxfiylik  tamoyillarining e’tiborda bo‘lishi talabalarning farovonligiga ta’sir ko‘rsatadi. Koping strategiyalarini baholashda  eksperimental  dizaynlar,  uzoq  muddatli  kuzatuvlar  va  SPADA  UNPRI kabi platformalar misolida talabalarning stressga javobi, akademik muvaffaqiyati va psixologik salomatligi o‘rtasidagi bog‘liqlik aniqlanadi. Natijada, samarali aralashuv tizimlarini ishlab chiqish uchun chuqur, tizimli va axloqiy asoslangan yondashuvlar zarurligi asoslanadi.