“RAQAMLI AXBOROT VA VIRTUAL BORLIQ” - Mahkamova Maftuna Odiljon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Raqamli  axborot  texnologiyalari  inson  hayotining  deyarli  barcha  sohalariga chuqur kirib bormoqda. Virtual borliq esa ushbu texnologiyalar yordamida yaratilgan, real olamga o‘xshash, lekin sun'iy muhit hisoblanadi. Ushbu maqolada raqamli axborot va virtual borliqning mazmuni, ular orasidagi bog‘liqlik va zamonaviy jamiyatga ta'siri tahlil qilinadi. Asosiy e'tibor virtual borliqning ta'lim, sog‘liqni saqlash, madaniyat va kundalik hayotdagi o‘rniga qaratiladi. Maqolada axborot-kommunikatsiya vositalari yordamida shakllangan raqamli dunyoning ijtimoiy ong va madaniyatga ko‘rsatadigan ta’siri  ham  yoritiladi.  Tadqiqot  natijalari  shuni  ko‘rsatadiki,  raqamli  axborotning to‘g‘ri boshqarilishi va virtual borliqdan oqilona foydalanish orqali inson faoliyatining samaradorligi oshiriladi. Shu bilan birga, ushbu sohalarning rivojlanishi bilan bog‘liq ayrim xavf-xatarlar ham mavjud bo‘lib, ular maxfiylik, shaxsiy axborot xavfsizligi va psixologik  sog‘liq  bilan  bog‘liq  masalalarni  o‘z  ichiga  oladi.  Maqola  zamonaviy texnologiyalar ta’sirida shakllanayotgan virtual haqiqatning ijobiy va salbiy jihatlarini ilmiy tahlil asosida yoritishga qaratilgan.