ERTA YOSHDAGI O’QUVCHILARDA TANQIDIY FIKRLASHNI SHAKLLANTIRISH: MUAMMO VA YECHIMLAR - QAYNOATOVA ZAYNURA SHAVKATOVNA (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  erta  yoshdagi  o‘quvchilarda  tanqidiy  fikrlash ko‘nikmalarini shakllantirish muammolari va ularni hal etish yo‘llari tahlil qilinadi. Tanqidiy fikrlash – bu mustaqil, mantiqiy va asosli qaror qabul qilishga, muammolarga turlicha  yondashishga  imkon  beruvchi  muhim  kompetensiyadir.  Maktabgacha  va boshlang‘ich  ta’lim  bosqichida  bu  ko‘nikmalarni  rivojlantirish,  asosan,  o‘quv metodlari,  o‘qituvchining  yondashuvi  hamda  o‘quv  muhitiga  bog‘liq. Maqolada bu boradagi  asosiy  to‘siqlar  –  an’anaviy  yondashuv,  metodik  vositalarning  yetarli emasligi,  ota-onalarning  xabardorlik  darajasi  kamligi  kabi  omillar  yoritiladi. Shuningdek, interaktiv metodlar, ijodiy topshiriqlar va muammoli vaziyatlar asosida tashkil etilgan darslar orqali tanqidiy fikrlashni shakllantirishga doir amaliy tavsiyalar beriladi.