TUGUN VAZIYATLARNI ANIQLASH. TUGUN VAZIYATLARNI HAL QILISH - Tojimamatov Israiljon Nurmamatovich; Ne`matova Shohsanam Nodirbek qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya:  Bu  mavzu  ma'lumotlar  bazasi  tizimlarida,  ayniqsa,  tarqatilgan ma'lumotlar bazalari, replikatsiya stsenariylari va bir vaqtda kirish kontekstida tugun vaziyatlarni  (konfliktlarni)  aniqlash  va  hal  qilishning  muhim  jarayoniga bag'ishlangan.  U  vaziyatlarning  keng  tarqalgan  sabablarini,  ko'pincha  bir  vaqtda amalga  oshirilgan  yangilash  operatsiyalari  (yozish-yozish  vaziyatlari),  replikalar bo'ylab  ma'lumotlar  nomuvofiqligi  yoki  tarmoq  bo'linishi  hodisalaridan  kelib chiqadigan  sabablarni  o'rganadi.  Annotatsiya  bu  vaziyatlarni  aniqlashning  turli usullarini, shu jumladan bir vaqtda boshqarish mexanizmlaridan (masalan, bloklash, ko'p versiyali bir vaqtda boshqarish - MVCC), vaziyatni aniqlash algoritmlaridan va replikatsiya vaziyatini hal qiluvchilardan foydalanishni qamrab oladi. Bundan tashqari, u vaziyatlarni hal qilish strategiyalari va vositalarini, masalan, "oxirgi yozuvchi g'olib" siyosatlari, maxsus vaziyatni hal qilish mantig'i, sxema yoki ma'lumotlar farqlari uchun uch  tomonlama  birlashtirish  va  qo'lda  aralashuvni  ko'rib  chiqadi.  Ma'lumotlar bazalaridagi  tugun  vaziyatlarni  tushunish  va  samarali  boshqarish  ma'lumotlar yaxlitligini saqlash, izchillikni ta'minlash va murakkab, tarqatilgan ma'lumotlar bazasi muhitida  yuqori  ish  faoliyatini  va  samaradorlikni  kafolatlash  uchun  nihoyatda muhimdir.