IKKINCHI TARTIBLI XUSUSIY HOSILALI DIFFERENTSIAL TENGLAMALAR BILAN TAVSIFLANADIGAN OPTIMAL BOSHQARUV MASALALARINI SONLI YECHISH. - Ne`matova Shohsanam Nodirbek qizi,; Obidjonova Diyoraxon Qudratjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  maqola  ikkinchi  tartibli  xususiy  hosilali  differentsial tenglamalar (XDT) bilan tavsiflanadigan optimal boshqaruv masalalarini sonli yechish usullariga  bag‘ishlangan.  Maqolada  optimal  boshqaruv  nazariyasining  asosiy tushunchalari,  XDT  lar  bilan  bog‘liq  masalalar  va  ularni  yechishda  qo‘llaniladigan sonli usullar ko‘rib chiqiladi. Xususan, sonli differensiallash, yakobian matritsasi va iteratsion  usullar  kabi  algoritmlar  tahlil  qilinadi.  Maqola  O‘zbekistonning  ilmiy  va amaliy sohalardagi rivojlanishiga e’tibor qaratib, ushbu usullarning  muhandislik va iqtisodiyotdagi qo‘llanilishini misollar orqali yoritadi. Tadqiqotning amaliy ahamiyati va kelajakdagi rivojlanish istiqbollari muhokama qilinadi.