B.F.SKINNER – XULQ-ATVOR NAZARIYASI HAQIDA MA’LUMOT VA UNI BOSHLANG’ICH SINFLARDA QO’LLASH TEXNIKASI - Mannobova Nozimaxon Qamchibekovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu  metodik  tavsiyada  B.  F.  Skinnerning  xulq-atvor  nazariyasi  va  uning boshlang‘ich  sinflarda  o‘qish  savodxonligini  oshirishga  ta’siri  ko‘rib  chiqiladi. Skinnerning  operant  shartlanish  konsepsiyasi  o‘quvchilarning  xatti-harakatlarini rag‘batlantirish va boshqarish orqali ta’lim jarayonini samarali tashkil etishga imkon beradi. Metodik tavsiyada quyidagi asosiy tamoyillar yoritilgan:                        Ijobiy rag‘batlantirish – maqtov, mukofot va motivatsiya orqali o‘quvchilarning o‘qishga  bo‘lgan  ishtiyoqini  oshirish.  Salbiy  rag‘batlantirish  –  noqulay  holatlarni bartaraf  etish  orqali  o‘quvchilarni  maqsadga  yo‘naltirish.  Jazo  va  differensial mustahkamlash  –  noto‘g‘ri  xatti-harakatlarni  kamaytirish  va  to‘g‘ri  yondashuvlarni rivojlantirish.