HOZIRGI O’ZBEK ADABIY TILIDA UNDOSHLAR TAVSIFI: FIZIK- AKUSTIK, ANATOMIK-FIZIOLOGIK VA FUNKSIONAL- FONOLOGIK ASPEKTLAR. - Xo‘jamjarova Jazira Baxtibay qizi; Shahnoza Muxtorova (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  hozirgi  o‘zbek  adabiy  tilidagi  undosh tovushlarning  har  tomonlama  tavsifi  —  fizik-akustik,  anatomik-fiziologik  va funksional-fonologik aspektlarda yoritilgan. Undoshlarning tovush fiziologiyasi, ular qanday  tarzda  hosil  bo‘lishi,  tovush  to‘lqinlarining  akustik  xususiyatlari  hamda fonologik  tizimdagi  o‘rni  zamonaviy  tilshunoslik  yutuqlari  asosida  tahlil  qilingan. Shuningdek, maqolada undoshlarning nutqdagi ahamiyati, fonetik muvozanatdagi roli, fonemal holati va oppozitsiya (qarama-qarshilik) munosabatlari asosida ilmiy izohlar berilgan.