SURXONDARYO VILOYATIDAGI TABIIY-IQLIM SHAROITLARIDA AVTOMOBILLARNING ISH SHAROITLARINI TASNIFLASH - Baxramov Faxridin Xuzriddinovich; Eshpo‘latov Adham Rovshan o‘g‘li; Abduqahorov No‘monbek (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya. Mazkur maqolada Surxondaryo viloyatining tabiiy-iqlim sharoitlari avtomobillarning  ekspluatatsion  xususiyatlariga  qanday  ta’sir  ko‘rsatishi  tahlil qilingan.  Viloyatning  iqlimiy  hududlari  –  subtropik  quruq,  mo‘tadil  va  tog‘li zonalardagi farqlarga asoslanib, avtomobillarning ish sharoitlari tasniflanadi. KamAZ-4310,  MAN  TGS  33.360,  ISUZU  NQR71  va  Howo  A7  6x4  kabi  transport vositalarining texnik imkoniyatlari turli iqlim omillariga moslashuvi nuqtai nazaridan tahlil  qilingan.  Shuningdek,  yoqilg‘i  samaradorligi,  tashqi  omillar,  harorat,  havo bosimi, shamollar va relyef kabi omillarning avtomobil ishlashiga ta’siri asosida ilmiy asoslangan  xulosalar  keltirilgan.  Tadqiqot  natijalariga  ko‘ra,  harorat  pasayishi avtomobilning  yoqilg‘i  sarfiga  salmoqli  ta’sir  ko‘rsatib,  bu  sharoitlarga moslashuvchanlik darajasini baholash zarurati yuzaga keladi.