AXBOROT –BIT TUSHUNCHASI HAQIDA - Umarov Bekzod Azizovich,; Soyipova Ominaxon Mirodiljon qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu ilmiy ishda zamonaviy raqamli texnologiyalarning asosi bo‘lgan “axborot” tushunchasi va uning o‘lchov birligi — bit haqida batafsil ma’lumot berilgan. Axborot — bu tashqi dunyo haqida odamlar yoki texnik tizimlar tomonidan qabul qilinadigan, saqlanadigan va uzatiladigan ma’lumotdir. Bit esa bu axborotning eng kichik birligi bo‘lib, faqat ikkita holatdan birini — 0 yoki 1 ni ifodalashi mumkin. Ish  davomida  axborotni  o‘lchash,  kodlash  va  uzatish  tamoyillari  ko‘rib  chiqilgan, shuningdek, bit va bayt o‘rtasidagi bog‘liqlik, ularning amaliy dastur va kompyuter tizimlaridagi o‘rni yoritilgan. Mavzu informatika, axborot texnologiyalari va raqamli kommunikatsiyalar asoslarini o‘rganayotgan o‘quvchilar va talabalar uchun nazariy hamda amaliy ahamiyatga egadir.