QIYOSIYLANAYOTGAN TILLAR FONETIK SISTEMASINING TIPOLOGIYASI - Alisherova Zarnigor,; Sodiqov Dilshodbek, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada qiyosiy tilshunoslik doirasida turli tillarning fonetik tizimlari tahlil qilinadi. Xususan, turli til oilalariga mansub tillarning unli va undosh  tovushlar  tizimi,  urg‘u  va  intonatsiya  xususiyatlari  hamda  fonologik birliklarning  shakllanish  tamoyillari  solishtirma  yondashuv  asosida  o‘rganiladi. Fonetik  tizimlar  orasidagi  umumiylik  va  farqlarni  aniqlash  orqali  fonetik tipologiyaning  asosiy  yo‘nalishlari  yoritiladi.  Shuningdek,  maqolada  fonetik tizimlarni  qiyosiy  tahlil  qilishning  nazariy  va  amaliy  ahamiyati  haqida  ham  fikr yuritiladi.