METALL CHIQINDILARINI QAYTA ISHLASHDA INNOVATSION YONDASHUVLAR VA ULARNING SAMARADORLIGI - Jumanova Shahzoda; Saidova Malika (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Zamonaviy  sanoatning  jadal  rivojlanishi  va  urbanizatsiya sharoitida metall chiqindilarini qayta ishlash masalasi tobora dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. Metall chiqindilari, asosan, metallurgiya, mashinasozlik, qurilish va maishiy sektor kabi turli sohalar faoliyati natijasida yuzaga keladi va ular nafaqat ekologik xavf tug‘diradi, balki qimmatli ikkilamchi xomashyo sifatida ham qaraladi. So‘nggi yillarda metall  chiqindilarini  qayta  ishlash  jarayonida  innovatsion  texnologiyalar  va  ilg‘or yondashuvlarni  joriy  etishga  alohida  e’tibor  qaratilmoqda.  Bunday  yondashuvlar chiqindilarni  qayta  ishlash  samaradorligini  oshirish,  atrof-muhitga  salbiy  ta’sirni kamaytirish  hamda  resurslardan  samarali  foydalanishni  ta’minlash  imkonini beradi.Ushbu  maqolada  metall  chiqindilarini  qayta  ishlashda  qo‘llanilayotgan innovatsion usullar, ularning texnologik va iqtisodiy samaradorligi, xalqaro tajriba va O‘zbekiston  sharoitida  bu  yo‘nalishda  olib  borilayotgan  ishlar  tahlil  qilinadi. Shuningdek,  mavjud  muammolar  va  ularni  bartaraf  etish  yo‘llari  hamda  kelgusida amalga oshirilishi zarur bo‘lgan chora-tadbirlar haqida fikr yuritiladi.