FAYLLARNI SHIFRLASH VA DESHIFRLASHDA CRYPTOGRAPHY KUTUBXONASINING ILMIY ASOSLARI - Tojimamatov Israil Nurmamatovich; Lazokatoy Rahimova; Tursunova Azimaxon Alijon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  zamonaviy  kriptografiya  vositalaridan  biri  — Python dasturlash tilida keng qo‘llanilayotgan cryptography kutubxonasining ilmiy-texnik imkoniyatlari asosida fayllarni shifrlash va deshifrlash jarayonlari tahlil qilinadi. Maqolada simmetrik shifrlashning nazariy asoslari, xususan, Fernet algoritmi asosida xavfsiz  va  ishonchli  ma’lumot  almashinuvi  tashkil  etish  yo‘llari  ko‘rib  chiqiladi. Kalitlar  generatsiyasi,  ularning  saqlanish  mexanizmlari,  vaqt  tamg‘asi  (timestamp), autentifikatsiya va ma’lumot yaxlitligini ta’minlash kabi masalalar bo‘yicha chuqur ilmiy  izohlar  berilgan.  Shuningdek,  maqolada  real  dasturiy  kodlar  asosida  faylni shifrlash  va  uni  muvaffaqiyatli  deshifrlash  bosqichlari  tahlil  qilinadi.  Kriptografik vositalarning  amaliy  jihatlari,  foydalanuvchilarga  havfsizlikni  mustahkamlashda qanday imkoniyatlar berishi, shuningdek xatoliklarning oldini olishda qanday texnik chora-tadbirlar ko‘rilishi kerakligi yuzasidan fikr yuritiladi. Mazkur maqola nafaqat dasturchilar, balki axborot xavfsizligi bilan shug‘ullanuvchi mutaxassislar uchun ham nazariy va amaliy qo‘llanma bo‘lib xizmat qiladi.