QORIN BO‘SHLIG‘I KASALLIKLARI. - ZAYLIDDINOV G‘IYOSXON,; OLIMOV SHOXRUH, (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA:  Ushbu  maqolada  qorin  bo‘shlig‘i  kasalliklari  va  ularning inson  sog‘lig‘iga  ta’siri  keng  yoritilgan.  Qorin  bo‘shlig‘i  inson  tanasining  muhim qismlaridan  biri  bo‘lib,  u  yerda  oshqozon,  ingichka  va  yo‘g‘on  ichaklar,  jigar,  o't pufagi, me’dasusti bez (pankreas), taloq, buyraklar, shuningdek, ayollarda tuxumdon va  bachadon  joylashgan.  Ushbu  a’zolarning  har  qanday  funksional  buzilishi  yoki yallig‘lanishi  turli  klinik  holatlarni  yuzaga  keltiradi.Maqolada  ko‘pchilikda uchraydigan  kasalliklar:  appenditsit,  gastrit,  ichak  infeksiyalari,  ichak  tutilishi,  o't toshlari, pankreatit kabi kasalliklar alohida tahlil qilinadi. Har bir kasallikning kelib chiqish sabablari, asosiy klinik belgilari, tashxis qo‘yish usullari hamda zamonaviy davolash usullari haqida batafsil ma’lumot beriladi.Shuningdek, maqolada profilaktika choralari — sog‘lom turmush tarzini yuritish, to‘g‘ri ovqatlanish, gigiyena qoidalariga amal qilish va stressdan saqlanish kabi jihatlar muhimligi ta’kidlanadi.