IMON MOHIYATIDAGI IXTILOFLAR TAHLILI - Muhammadali ZOHIDOV, (TADQIQOTLAR, 2025)
Imon masalasi islom aqidasining ajralmas va dolzarb qismi hisoblanadi.  Imon masalasiga taʼrif beruvchi olimlarni shartli ravishda oltita guruhga ajratish mumkin: Birinchi guruh – Ahli sunnaning ommasi boʻlib, ular imonga “ ناسللاب رارقلا ا وه بلقلاب قيدصتلاو [Huval iqror billisan va at-tastiq bil qolb[ Imon bu til bilan iqror qilish va qalb  bilan  tasdiq  qilishdir,  deb  taʼrif  berishgan.  Yaʼni,  imon  u:  qalbi  tilidagini tasdiqlashidir. Chunki, qalb bilan tasdiq qilish imonning haqiqatini yuzaga chiqaradi. Imonga  tegishli  hukmlar  esa  til  bilan  iqror  qilish  orqali  joriy  boʻladi.  Imom  Abu Hanifadan ham “Albatta, imon u qalb bilan tasdiq qilishdir. Til bilan iqror qilish esa tasdiqqa dalildir, rukun emas”, degan rivoyat bor 1 . Ushbu taʼrif baʼzi ashʼariylar va Abu Mansur Moturidiyga ham tegishlidir 2 .