MAKTAB O‘QUVCHILARINING EMOTSIONAL INTELLEKTINI RIVOJLANTIRISHNING PSIXOLOGIK ASOSLARI - Mahmudov Noʻmonjon Mamajonovich, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Emotsional intellekt — bu shaxsning o‘z his-tuyg‘ularini anglash, boshqarish va boshqalar  bilan  samarali  muloqot  qilish  qobiliyatidir.  Maktab  yoshidagi o‘quvchilarning  emotsional  intellektini  rivojlantirish  ularning  shaxsiy,  ijtimoiy  va akademik  muvaffaqiyatlari  uchun  muhim  ahamiyatga  ega.  Ushbu  maqolada emotsional  intellektning  asosiy  psixologik  komponentlari,  uning  maktab  yoshidagi bolalar  hayotidagi  roli  va  rivojlantirish  usullari  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotlarda emotsional intellektning o‘quvchilarning stressga chidamliligi, o‘zaro munosabatlari va o‘qish samaradorligiga ta’siri aniqlangan. Shuningdek, pedagoglar va psixologlar tomonidan  qo‘llanilayotgan  usullar  —  o‘quvchilarga  his-tuyg‘ularni  ifodalash, empatiya ko‘rsatish, ijtimoiy ko‘nikmalarni shakllantirish bo‘yicha mashg‘ulotlar ham ko‘rib chiqiladi. Maqolada emotsional intellektni oshirish bo‘yicha maktab muhitida amalga  oshirilishi  mumkin  bo‘lgan  amaliy  tavsiyalar  keltirilgan.  Natijalar  shuni ko‘rsatadiki,  emotsional  intellektni  rivojlantirish  bolalar  ruhiy  salomatligini mustahkamlashda,  ularning  o‘z-o‘zini  boshqarish  qobiliyatlarini  oshirishda  va jamiyatda ijobiy munosabatlar o‘rnatishda muhim omil hisoblanadi.