MAKTAB O‘QUVCHILARINING O‘Z-O‘ZINI BAHOLASH DARAJASINI ANIQLASH VA RIVOJLANTIRISH YO‘LLARI - Turgunov Farhodjon Nabiyevich, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Mazkur  maqolada  maktab  o‘quvchilarining  o‘z-o‘zini  baholash  darajasini aniqlash  va  uni  rivojlantirish  yo‘llari  ilmiy-amaliy  jihatdan  yoritilgan.  Bolaning shaxsiy rivojlanishida o‘zini to‘g‘ri baholash ko‘nikmasi ijtimoiy moslashuvchanlik, motivatsiya va muvaffaqiyatga erishishning muhim omili hisoblanadi. Tadqiqotda 10–16 yosh oralig‘idagi o‘quvchilar orasida psixologik testlar yordamida ularning o‘z-o‘zini baholash darajalari o‘rganildi. Tahlillar natijasida o‘z-o‘zini past yoki ortiqcha baholash holatlari maktab muhitidagi ijtimoiy-psixologik omillar, oilaviy tarbiya va o‘qituvchilar  bilan  bo‘lgan  munosabatlarga  chambarchas  bog‘liq  ekani  aniqlandi. Muammoning  yechimi  sifatida  o‘z-o‘zini  baholashni  rivojlantiruvchi  treninglar, o‘yinli mashg‘ulotlar, tanqidiy fikrlashni shakllantiruvchi topshiriqlardan foydalanish tavsiya  etiladi.  Tadqiqotda  maktab  amaliyotida  qo‘llanishi  mumkin  bo‘lgan  amaliy tavsiyalar keltirilgan bo‘lib, ular o‘quvchilarning ruhiy salomatligini mustahkamlash va ijtimoiy moslashuv darajasini oshirishga xizmat qiladi.