BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIDA IJTIMOIY MOSLASHUV JARAYONINING PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI - Karimova Gulhayo Baxodir qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Maqolada  boshlang‘ich  sinf  o‘quvchilarining  ijtimoiy  muhitga  moslashuvi, ayniqsa maktabdagi ilk bosqichlarda yuzaga keladigan psixologik holatlari, ularning sabablari  va  bu  jarayonni  osonlashtirish  usullari  tahlil  qilinadi.  Maktab  ostonasini endigina bosib o‘tgan bolalar uchun yangi muhit, yangi talablar va yangi ijtimoiy rollar ularga  psixologik  bosimni  keltirib  chiqarishi  mumkin.  Ijtimoiy  moslashuv  —  bu bolaning  yangi  jamoa  qoidalari  va  normalariga  psixologik  va  emotsional  jihatdan moslasha  olishi  bilan  bog‘liq  murakkab  jarayondir.  Ushbu  maqolada  aynan  shu jarayonning  kechish  xususiyatlari,  psixologik  omillar,  o‘qituvchi  va  ota-onalarning roli,  shuningdek,  ijtimoiy  moslashuvni  yengillashtiruvchi  pedagogik  usullar  tahlil qilinadi. Tajriba va kuzatuvlarga asoslangan holda boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida bu jarayon  qanday  bosqichlardan  iboratligi  va  ularning  ijtimoiy-psixologik  moslashuv darajasini  oshirish  yo‘llari  ko‘rsatib  berilgan.  Mazkur  maqola  psixologlar, boshlang‘ich  sinf  o‘qituvchilari  hamda  ota-onalar  uchun  foydali  bo‘lishi  mumkin. Tadqiqotlar  shuni  ko‘rsatmoqdaki,  bolaning  ijtimoiy  moslashuv  darajasi  ularning keyingi  o‘qish  motivatsiyasi  va  psixologik  holatiga  bevosita  ta’sir  ko‘rsatadi.  Shu boisdan, bu jarayonni ilmiy asosda o‘rganish va mos ravishda yondashuv ishlab chiqish muhim hisoblanadi.