FONEMALARNING LISONIY VA NUTQIY XUSUSIYATLARI - Abdullayeva Dildora Bahrom qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu  maqolada fonemalarning lisoniy va nutqiy xususiyatlari chuqur  tahlil qilinadi.  Fonema  til tizimidagi  abstrakt  birlik  sifatida qanday  faoliyat yuritishi, uning ma`no farqlashdagi roli va differensial belgilari yoritiladi. Shu bilan birga,  fonemaning  nutqiy  xususiyatlari,  ya`ni  uning  real  talaffuzdagi  shakllari, allofonlarning  mavjudligi,  fonetik  o`zgarishlar,  assimilyatsiya  va  dissimilyatsiya jarayonlari  ham  batafsil  ko`rib  chiqiladi.  Tadqiqot  fonologiya  va  fonetika  fanlari nuqtayi  nazaridan  olib  borilgan  bo`lib,  fonemaning  til  tizimida  rivojlanish tendensiyalari ham tahlil qilinadi.