XOMILANING AXLOQIY STATUSI HAYOT QADRIYATI - Numonova Gulmiraxon; Xalilova Oylarxon; Usmonzoda Umidaxon; Rahimov Otabek; Usmonova Gavxaroy Asqarovna (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqola homilaning axloqiy statusi va uning hayot qadriyati masalalariga bag'ishlangan. Homila inson huquqlari, axloqiy qadriyatlar, va diniy, falsafiy nuqtai nazarlardan kelib chiqib, uning hayotga daxldorligi qanday qaralishini tahlil qiladi. Maqolada homilaning axloqiy maqomi, uning huquqlari va hayotining qadriyat sifatida taqdim etilishi hamda jamiyatning axloqiy va ijtimoiy tamoyillariga asoslanib qarorlar qabul  qilishda  qanday  masalalar  yuzaga  kelishi  muhokama  qilinadi.  Homilaning huquqlari, abort va sun'iy tug'ilishni to'xtatish (abort) kabi muhim axloqiy masalalar o'rganilib,  turli  madaniy  va  ilmiy  qarashlar  orqali  xalqaro  tajribalar  tahlil  qilinadi. Maqolada  shuningdek,  homilaning  jamiyat  va  oiladagi  o'rni,  shaxsiy  va  ijtimoiy axloqiy  qarorlar,  shuningdek,  bioetika  kontekstida  homilaning  axloqiy  maqomi masalalari tahlil qilinadi. Tadqiqotda homilaga nisbatan e'tiborning ortishi va uning qadriyat sifatida inson huquqlari bilan bog'lanishi, jamiyat axloqiy muammolari bilan birga ham o'rganiladi.