KEKSA AHOLIDA O'TKIR APPENDITSIT: KLINIK XUSUSIYATLARI, DIAGNOSTIKASI VA DAVOLASH USULLARI - Abidov O'.O, (TADQIQOTLAR, 2025)
O'tkir appenditsit, keng tarqalgan xirurgik holati bo'lib, u keksalarda yuzaga kelganda  o'ziga  xos  qiyinchiliklarni  keltirib  chiqaradi.  Garchi  u  appenditsit holatlarining  5-10%  ini  tashkil  etsa-da,  keksa  yoshdagi  insonlarda  kasallikning uchrashi tezligi yiliga taxminan 10000 odamdan 1,5-2 ta holatni tashkil etadi. Ushbu sharh 65 yosh va undan katta bo'lgan bemorlarda appenditsitning epidemiologiyasi, klinik ko'rinishi, diagnostik muammolari, davolash variantlari va natijalarini ko'rib chiqadi.  Keksalarda  odatda  atipik  alomatlar  kuzatiladi,  bu  esa  diagnostika kechikishiga  va  asoratlarning  yuqori  darajaga  ko'tarilishiga  olib  keladi.  Ushbu guruhda  perforatsiya  ko'rsatkichlari  30-50%  ni  tashkil  etadi,  bu  yosh  bemorlarda kuzatilgan 20% dan ancha yuqori bo'lib, o'lim darajasi 5-15% ni tashkil etadi, yosh guruhlarda  esa  bu  ko'rsatkich  1%  dan  kam.  Komorbitlar  va  atipik  belgilarning mavjudligi  diagnostikani  yanada  qiyinlashtiradi.  Tasvirlash  usullari,  xususan,  KТ, yuqori aniqligi sababli juda muhim hisoblanadi. Davolash rejalari har bir bemorga individual ravishda tanlanishi kerak, jarrohlik va konservativ usullar orasidagi xavf va foydalarni muvozanatlash kerak.  Minimal  invaziv  bo'lgan  laparoskopik  appendektomiya  tezroq  tiklanishni ta’minlaydi,  ammo  bemorning  umumiy  sog'lig'i  ehtiyotkorlik  bilan hisobga olinishi lozim.