QARAQALPAQ XALÍQ AWIZEKI DÓRETIWSHILIGINDE JÍRAWSHÍLÍQ JANRÍ - Kdırniyazova Xamida Muxammadin qızı (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTACIYA Bul  maqalada  qaraqalpaq  xalıq  awızeki  dóretiwshiliginiń  áhmiyetli  quramlıq bólimleriniń biri bolǵan jırawshılıq janrınıń mazmun-mánisi, qáliplesiwi hám ádebiy-estetikalıq  ózgeshelikleri  sáwlelendiriledi.  Jırawshılıq  áyyemnen  qaraqalpaq  eliniń tariyxıy esteligi, ruwxıy qádiriyatları hám estetikalıq kózqarasınıń kórinisi bolıp, xalıq arasında awızeki ráwiyatlar, dástanlar, qosıqlar hám aytımlar arqalı áwladtan-áwladqa ótip kelgen. Maqalada jırawlardıń jámiyettegi ornı, olardıń kórkem sheberligi, atqarıw usılı hám bul janrdıń házirgi dáwirdegi áhmiyeti tallanadı. Sonday-aq, jırawshılıqtıń basqa  da  awızeki  dóretiwshilik  janrları  menen  óz-ara  baylanısı  hám  ózine  tánligi haqqında pikir júrgiziledi.