O`SMIRLARDA AGRESSIV XULQ-ATVOR YUZAGA KELISHINI BARTARAF ETISHNING PSIXOLOGIK USULLARI - Tohirova Dilafruz Baxtiyorovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  O‘smirlarda  agressivlikning  shakllanishiga  qator  shaxs xususiyatlari  ta’sir  qiladi:  tarbiyaning  muvozanatlashmagan  shakllari:  o‘z-o‘ziga haddan  ziyod  past  baho  berish,  yuqori  darajada  impulsivlik,  spirtli  ichimlik  va giyohvand moddalar iste’mol qilish, kompyuter o‘yinlariga tobelik, tavakkalchilikka tayyorlik  holatlari,o‘z-o‘zini  himoy  qilish  hislarining  chegaralanganligi;  xulqiy omillar:  o‘z  vaqtini  maqsadsiz  o‘tkazish,  maktabdagi  darslarni  sababsiz  qoldirish, o‘zlashtirish darajasining pastligi, erta jinsiy aloqalarga kirishish va hokazo; ijtimoiy omillar (OAVning psixologik ta’siri, jamiyatdagi udum va marosimlar, ota-onaning xulqiy buzilishlarga ega ekanligi, oila ijtimoiy mavqeining  pastligi, tarbiyachilarning o‘zgarishi (o‘gay ota, o‘gay ona va hokazo);  o‘smirning xulqiy og‘ishlar shakllangan do‘stlar  bilan  yaqin  ijtimoiy  aloqalarni  o‘rnatishi  (taqlid  fenomeni);  ichki  oilaviy nizolar  (ota-onaning  ajrashishi,  ikkinchi  nikohdagi  farzandlar,  o‘smirning o‘zlashtirishiga  ota-ona  tomonidan  o‘smir  qobiliyatlari,  qiziqishlari  inobatga olinmagan holda haddan ziyod yuqori talablarning qo‘yilishi.