O'QUVCHILARDA BAYON VA INSHO YOZISH MALAKALARINI OSHIRISH - Yusupova Nargiza Botirovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Nutq kishi faoliyatining til vositalari asosida  tafakkurini ishga solishdir. O'quvchilar nutqini  o'stirish uchun o'qituvchi o'quvchilar tilining talaffuzi ,lug'ati  bog'lanishli  nutqni  faol  egallashlarida  yordam  beradigan  metod  va  usullardan foydalanish kerak. Bolani kichik yoshdanoq ravon tildа gapirishda , chiroyli so'zlardan foydalanib fikrini erkin bayon qilishga o'rgatib borish muhim. Boshlang'ich  sinflarda  o'quvchi  barcha  darslarda  nazariy  va  amaliy  bilimlarini olish bilan jumlani to'g'ri tuzish ,fikrni bayon etish, qayta hikoyalash orqali og'zaki nutq ko'nikmalari rivojlantirib boriladi . Ta'lim  tizimida  yozma  ishlarning  muhim  va  murakkab  turlaridan  biri inshodir.Inshoga  o'quvchining  aynan ana shu tafakkur bilan  bog'liq mustaqil fikrlash, taassurotlarni  umumlashtirish ,tahlil qilish  va  xulosalashni ro'yobga chiqaradi.    Insho  -arabcha  so'zdan  olingan  bo'lib    paydo  qilish,  yaratmoq,  ijod  yuzaga keltirish,  yozuv, sochma asar,   xat  kabir ma'nolarni bildiradi. O'quvchiga insho yozishni o'rgatishga  o'zi yaxshi  bilgan  narsasi  haqida insho yozishga  o'rgatish    kerak.  Shunda  kengroq  fikrlab  o'rganadi.Masalan  :Tabiat haqida,sevgan hayvoni haqida,yoki sevimli  mashg'uloti haqida.