ESHITISHDA NUQSONI BOR BO‘LGAN BOLALAR NUTQIY MULOQOTINI TURLI BOSQICHLARDA RIVOJLANTIRISH. - Sulaymonova Shahnoza Alisher qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Mazkur maqolada eshitishda nuqsoni bor bo‘lgan bolalarning nutqiy muloqotini shakllantirish  va  rivojlantirish  masalalari  yoritilgan.  Bolalarning  eshitishdagi cheklovlari ularning atrof-muhit bilan samarali aloqa o‘rnatish qobiliyatiga bevosita ta'sir ko‘rsatadi. Shu sababli, ushbu toifadagi bolalarda nutqiy muloqotni bosqichma-bosqich,  tizimli  yondashuv  asosida  rivojlantirish  muhim  ahamiyat  kasb  etadi. Maqolada  eshitish  nuqsonining  og‘irlik  darajasi,  bolaning  yoshi  va  psixofiziologik xususiyatlariga qarab nutqiy muloqotni rivojlantirish bosqichlari, usullari va maxsus logopedik yondashuvlar tahlil qilinadi. Shuningdek, nutqiy rivojlanishga ijobiy ta’sir ko‘rsatuvchi pedagogik va psixologik omillar yoritiladi. Tadqiqot natijalari eshitishida nuqsoni bo‘lgan bolalar bilan ishlovchi mutaxassislar — logopedlar, surdopedagoglar va ota-onalar uchun amaliy tavsiyalarni taqdim etadi.