THRESHOLDING USULI YORDAMIDA TASVIRLARDAGI OBYEKT CHEGARALARINI ANIQLASH. - Xo‘jayev Shukurjon Ahmedovich; Xusainov Xikmat Yusupbayevich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  tasvirni  qayta  ishlash  sohasida  muhim  o‘rin tutadigan thresholding usuli yordamida obyektlarning chegaralarini aniqlash masalasi ko‘rib chiqiladi. Thresholding — bu tasvirni binar ko‘rinishga keltirish orqali obyekt va fonni ajratib olish  imkonini beruvchi segmentatsiya usulidir. Mazkur tadqiqotda ushbu yondashuvning nazariy asoslari, matematik formulalari hamda amaliy jihatlari chuqur  tahlil  qilinadi.  Xususan,  global  thresholding,  Otsu  metodi  va  adaptive thresholding kabi turli algoritmlar o‘zaro taqqoslab o‘rganiladi.