SHAMSIDDIN GURLONIYNING “AL-KIFOYA” ASARI: “HIDOYA” SHARHLARI ORASIDAGI MAVQEI VA O‘ZIGA XOS JIHATLARI - Muhriddin Abbosxonov (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada hanafiy fiqhining eng nufuzli matnlaridan biri bo‘lgan Burhoniddin Margʻinoniyning “Hidoya” asariga yozilgan sharhlar orasida Shamsiddin  Gurloniyning  “Al-Kifoya”  asarining  o‘rni  va  o‘ziga  xos  jihatlari  tahlil etiladi. Muallif Gurloniyning sharhga yondashuvi, ilmiy tafakkuri va mantiqiy uslubini chuqur tahlil qiladi hamda uni boshqa mashhur sharhlar — jumladan Ibn Humomning “Fathul  Qodir”i  va  Badriddin  Ayniyning  “Inoya”si  bilan  solishtiradi.  Asarda Gurloniyning  tanqidiy  fikrlash  qobiliyati,  mazhablararo  qiyosiy  tahlil  yuritishi, dalillarga  asoslangan  yondashuvi  va  fiqhiy  masalalarni  soddalik  bilan  bayon  qilish uslubi  alohida  ta’kidlanadi.  Shuningdek,  maqolada  “Al-Kifoya”  asarining  amaliy fiqhda  tutgan  o‘rni,  diniy  ta’limdagi  ahamiyati  va  zamonaviy  fiqhiy  tafakkurdagi dolzarbligi yoritiladi. Muallif xulosasiga ko‘ra, “Al-Kifoya” nafaqat “Hidoya” matnini tushunishga  xizmat  qiluvchi  izohiy  manba,  balki  talabalarni  mustaqil  fikrlashga undovchi, ijtihodiy tafakkurni rivojlantiruvchi bebaho ilmiy meros sifatida qadrlanishi lozim.