MATNLARNI TAHLIL QILISH ORQALI HISSIYOT VA EMOTSIONAL RANGLANISHINI ANIQLASH ALGORITMINI TADBIQ QILISH VA ISHLAB CHIQISH - Dilmurodov Shoxjahon Sirojiddin o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqola matnli ma’lumotlarni tahlil qilish orqali hissiylik va  emotsional  ranglanishni  aniqlash  uchun  mashinaviy  o‘qitish  algoritmlariga asoslangan  interaktiv  veb-ilova  ishlab  chiqishni  taqdim  etadi.  Ilova  YouTube platformasidagi  foydalanuvchi  sharhlarini  tahlil  qilish  uchun  Flask  freymvorkidan foydalanadi va YouTube Data API orqali sharhlarni real vaqt rejimida yuklaydi. O‘quv ma’lumotlari  GitHub  repositoriyidan  olinadi va scikit-learn kutubxonasi  yordamida SVM,  Random  Forest,  Logistic  Regression,  Gradient  Boosting  va  Naive  Bayes algoritmlari qo‘llaniladi. Sharhlar ijobiy, salbiy yoki neytral deb tasniflanadi, natijalar esa  foydalanuvchilar  uchun  vizual  jadval  shaklida  taqdim  etiladi.  Algoritmlarning samaradorligi  aniqlik,  aniqlik  darajasi,  to‘liqlik  va  F1  ko‘rsatkichlari  asosida baholanadi. Ushbu yondashuv ijtimoiy media ma’lumotlarini avtomatlashtirilgan tahlil qilishda yuqori samaradorlikni namoyish etadi.