MA’LUMOTLARNI DASTLABKI ISHLOV BERISH JARAYONLARI - To‘xtasinov Adxamjon Ilxomjon o‘g‘li; Sodiqov Vali Salim o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  ma’lumotlarni  dastlabki  ishlov  berish (preprocessing)  bosqichlari  va  ularning  ma’lumotlar  tahlili  hamda  mashinaviy o‘qitishdagi ahamiyati yoritilgan. Tadqiqot davomida tozalash, transformatsiya qilish, xususiyat  muhandisligi,  xususiyat  tanlash  va  ma’lumotlarni  ajratish  kabi  asosiy jarayonlar  chuqur  o‘rganildi.  Har  bir  bosqich  Python  dasturlash  tilidagi  Pandas, NumPy va Scikit-learn kutubxonalari yordamida amaliy jihatdan tasvirlandi. Maqolada nazariy yondashuvlar real dunyo misollari bilan boyitilib, ma’lumotlar sifatini oshirish va modellashtirish uchun qulay muhit yaratish usullari tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari ma’lumotlar  bilan  ishlaydigan  mutaxassislar  uchun  foydali  uslubiy  ko‘rsatmalarni taqdim etadi.