KALSIY FOSFATNING DORIVOR XUSUSIYATLARI. SUYAK O’RNINI TO’LDIRUVCHI MODDALAR - Ayozov Shohabbos; Safoqulov Bobur; Xusanxonov Azizxon (TADQIQOTLAR, 2025)
Abstrakt. Suyak nuqsonlarini standart davolash - bu otologik suyak yordamida biologik rekonstruksiya - bu terapevtik yondashuv bo'lib, u cheklangan miqdor kabi cheklovlardan  aziyat  chekadi.  Yig'ish  uchun  mavjud  bo'lgan  suyak  va  qo'shimcha aralashuv  zarurati,  keyinchalik  donor  joyida  asoratlar  paydo  bo'lishi  mumkin.  Shu sababli, sintetik suyak o'rnini bosuvchi vositalar, payvandlash materiali sifatida otolog suyakdan foydalanishni kamaytirish yoki hatto almashtirish uchun ishlab chiqilgan. Ushbu  tuzilgan  sharh  kalsiy  fosfatlari  va  biologik  faol  ko'zoynaklar  (BGs),  ikkala o'rnatilgan  suyak  o'rnini  bosuvchi  materiallar  CaP/BG  kompozitlarida  birlashganda yaxshilangan xususiyatlarni ko'rsatadimi degan savolga qaratilgan. Shuning uchun u umumiy biologik xususiyatlarni va ayniqsa, CaP/BG kompozit suyak o'rnini bosuvchi materiallarning  osteogen  xususiyatlarini  shakllanishini  kuchaytiradi.  Yaxshiroq tushunish uchun eng so'nggi eksperimental ma'lumotlarni umumlashtiradi. Natijada, BGlar  CaPlarga  qo'shilganda  in-vitroda  prekursor  hujayra  populyatsiyalarining osteogenik farqlanishi uchun foydali bo'ladi. Bundan tashqari, BG mavjudligi CaP/BG kompozitlarini in-vivo suyakka integratsiyalashuvini qo'llab-quvvatlaydi va muayyan sharoitlarda suyak. Suyak nuqsonlarini ko'paytirish nafaqat ortopedik jarrohlikda, balki zamonaviy  tibbiyotning  umumiy  kontekstida  ham  klinik  jihatdan  eng  muhim protseduralarga tegishlidir. Har yili suyak transplantatsiyasi Qo'shma Shtatlarda qon quyishdan  keyin  ikkinchi  eng  ko'p  bajariladigan  to'qimalar  transplantatsiyasi hisoblanadi [1]. Suyak nuqsonlarini tuzatishning hozirgi oltin standarti asosan yonbosh suyagidan  olinadigan  autolog  suyak  payvandi  bo'lib  qolmoqda  [2].  Suyakning  bu biologik rekonstruksiyasi suyak to'qimasini muhandislik deb ta'riflanadi [3]. Shu bilan birga,  nuqsonlarni  davolash  va  autolog  to'qimalardan  foydalangan  holda  suyak to'qimasini  muhandislik  qilish  nafaqat  mavjud  suyak  moddasi  bilan  cheklanib qolmaydi,  balki  jarrohlik  joyidagi  asoratlarni  keltirib  chiqarishi  mumkin  bo'lgan ikkinchi  aralashuvni  ham  talab  qiladi  [4,5].  Shu  sababli,  otolog  suyak  iligidan payvandlash  materiali  sifatida  foydalanishni  cheklashi  yoki  hatto  o'rnini  bosishi mumkin bo'lgan sintetik suyak o'rnini bosuvchi moddalarni ishlab chiqish, baholash va ishlab chiqarish eksperimental va klinik ortopedik tadqiqotlarning diqqat markazida.