PERIKARD KASALLIKLARI. YURAK O'SMALARI. YURAK TRANSPLANTATSIYASI - KUCHKAROV BAHROMJON; ZOKIROV ABDUJABBOR; SHAVKATOV MUHAMMAD QODIR; ADAXAMJONOV MUHAMMADRASUL (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada perikard kasalliklari, yurak o‘smalari va yurak  transplantatsiyasi  kabi  yurak-qon  tomir  tizimining  murakkab  patologiyalari tahlil qilinadi. Perikardit, perikard tamponadasi va konstriktiv perikardit kabi perikard muammolari  klinik ko‘rinishlari,  tashxis  qo‘yish usullari va  davolash  yo‘llari  bilan birga  yoritilgan.  Yurak  o‘smalari,  xususan  miksoma  va  metastatik  o‘smalar  klinik jihatdan  baholanadi.  Shuningdek,  yurak  yetishmovchiligining  yakuniy  bosqichida qo‘llaniladigan  yurak  transplantatsiyasi  va  uning  amaliyotdagi  o‘rni,  ko‘rsatmalar, kontrendikatsiyalar va reabilitatsiya jarayoni ko‘rib chiqilgan. Maqolada zamonaviy yondashuvlar  va  O‘zbekiston  sharoitida  bu  sohaning  rivojlanish  istiqbollari  ham muhokama qilinadi.