TOSHMALI TIF MIKROORGANIZMI PROFILAKTIKASI VA KELTIRIB CHIQARADIGAN KASALLIGI HAQIDA - QODIROV FAYZULLO A‘ZAMJON O‘G‘LI; XABIBULLAYEV NE‘MATILLO (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA: oshmali tif — bu Rickettsia prowazekii bakteriyasi sababli yuzaga keladigan jiddiy yuqumli kasallik bo‘lib, asosan inson kirpikchalari (Pediculus humanus corporis) orqali tarqaladi. Kasallik yuqori harorat, bosh og‘rig‘i, mushak va bo‘g‘im og‘rig‘i, shuningdek tanada to‘shmalar paydo bo‘lishi bilan kechadi. Toshmali tif ko‘pincha zich yashash sharoitlari, gigiyena qoidalarining buzilishi natijasida keng tarqaladi.  Ushbu  kasallik  tezkor  davolanishni  talab  qiladi,  aks  holda  o‘pka,  jigar, buyrak  va  markaziy  asab  tizimi  kabi  organlarda  asoratlar  paydo  bo‘lishi  mumkin. Profilaktik choralar sifatida shaxsiy gigiyena qoidalariga rioya qilish, kirpikchalarni nazorat qilish, kiyim va yashash joyini tozalash, shuningdek, kasallik belgilari paydo bo‘lganda darhol tibbiy yordamga murojaat qilish muhimdir. Bu maqolada toshmali tif mikroorganizmi,  uning  klinik  ko‘rinishlari,  tarqalish  yo‘llari,  davolash  usullari  va profilaktikasi haqida keng qamrovli ma’lumotlar taqdim etilgan.