MAKTAB MATEMATIKA DARSLARIDA ALGEBRAIK TENGLAMA VA TENGSIZLIKLARNI YECHISHDA TEZAURUSLAR TUZISHDAN FOYDALANISH - Allaberganov Baxram Ismailovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Bugungi kunda ta’lim tizimida yangilanishlar amalga oshirilayotgan bir paytda, matematika fanining ahamiyati yanada ortib bormoqda. Ayniqsa, algebraik tenglama va  tengsizliklarni  o‘rgatish  maktab  matematikasining  asosiy  yo‘nalishlaridan  biri hisoblanadi.  Biroq  ko‘plab  o‘quvchilar  ushbu  mavzularda  ko‘p  hollarda  matematik atamalarni to‘liq tushunmasliklari sababli muammoga duch kelishadi. Bu esa ularning masalalarni  yechishda  qiynalishiga  sabab  bo‘ladi.  Shu  o‘rinda  "Tezaurus" tushunchasidan foydalanish juda muhim ahamiyat kasb etadi. Tezaurus — bu so‘zlar va  atamalar  tizimli  tartibda  joylashtirilgan  lug‘at  bo‘lib,  ularni  mantiqiy  bog‘liqlik asosida  o‘rganish  imkonini  beradi.  Mazkur  qo‘llanmada  algebraik  tenglama  va tengsizliklarni  o‘rganishda  Tezaurus  tuzish  orqali  o‘quvchilarning  tushunishini yengillashtirish  va  ularning  bilimini  chuqurlashtirish  maqsad  qilingan.  Ushbu qo‘llanmaning  asosiy  maqsadi  —  algebraik  tenglama  va  tengsizliklarni  o‘rgatishda Tezauruslar  tuzish  metodikasini  ishlab  chiqish  va  uni  amaliyotga  joriy  etishdir. Ayniqsa o‘quvchilarga  har  bir  matematik  atamaning  ta’rifi, tushuntirishi va  amaliy misollarda qo‘llanilishini ko‘rsatish orqali: