BUXORO VILOYATIDA COVID-19 KASALLIGI TARQALISHIDA AHOLI HUDUDIY TAQSIMLANISHINING TUTGAN O’RNI - Omonov Olimjon Yunusovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Mavzuning  dolzarbligi:    COVID-19  kasalligi  qoʻzgʻatuvchisi  boʻlgan  ogʻir oʻtkir  respirator  koronavirus  infeksiyasining  (SARS-CoV-2)  ning  tez  suratda tarqalishi, bu kasallik to’g’risidagi nafaqat klinik ma’lumotlarni , balki kasallikning ijtimoiy  xususiyatlarini  ham  aniqlash  zarurligini  ko’rsatdi.    Butun  dunyo  bo’ylab izlanishlar  jarayonida  COVID-19  kasalligining  juda  ko’plab  ijtimoiy  xususiyatlari aniqlandi.  O’z  navbatida  olib  borilgan  tadqiqodlar  tahlili  orqali  kasallikning tarqalishida  aholining  hududiy  ya’ni  territorial  taqsimlanishining  tutgan  o’rni  juda muhim  ahamiyatga  ega  ekanligini  ko’rish  mumkin.  Bu  tadqiqodda  bemorlarning shahar  yoki  qishloq  aholisiga  mansubligi,  COVID-19  kasalligining  ma’lum  bir regiyonda  qanday  darajada  tarqalganligini  va  tarqalish  xususiyatlarini  aniqlashga imkon beradi. Kasallikning tarqalishida aholi  hududiy taqsimlanishning  o’rni yuqori ekanligini  oxirgi  paytlarda  butun  dunyo  bo’ylab  sayohat  qilish  imkoniyatlarining qulayligi  va  turli  xil  sayohat  imkoniyatlarining  mavjudligi  bilan  bog’lash  mumkin. Ayni  ana  shu  sabab  dunyo  bo’ylab  kasallikning  yangi  shtammlarini  tez  fursatda tarqalishiga  imkon  berdi.      Shunday  qilib,  tarqalib  borayotgan  SARS-CoV-2  infeksiyasi ko'pincha statistik ma’lumotlarni tartiblash salohiyatiga ega bo'lgan yuqori resursli sharoitlarda aniqlansada, ularning kelib chiqishi  to’liqligicha aniqlanmagan. Virusga bog’liq bo’lgan ma’lumotlarni nazorat qilishni yanada murakkablashtiradigan narsa  qishloq  aholisi  orasida  tizimli  statistik  kuzatuvning  mavjud  emasligi  bo’lib hisoblanadi .