IMKONIYATI CHEKLANGAN BOLALARNI MUSTAQILLIKKA O’RGATISH – INKLYUZIV TA’LIM SAMARADORLIGI MEZONINING ASOSLARI - Axmadjonova Gavharoy Shavkatbek qizi; Usmonova Sevinch Islombek qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:    Ushbu  maqolada  imkoniyati  cheklangan  bolalarni  mustaqil hayotga  tayyorlash  va  ularda  mustaqillik  ko‘nikmalarini  shakllantirish  masalalari ko‘rib  chiqiladi.  Mustaqillik  –  nafaqat  shaxsiy  rivojlanishning  muhim  omili,  balki inklyuziv taʼlim samaradorligini baholashda asosiy mezonlardan biridir. Tadqiqotda imkoniyati  cheklangan  bolalarni  kundalik  hayotga  moslashtirish,  o‘zo‘ziga  xizmat ko‘rsatish, ijtimoiy muloqot va qaror qabul qilish qobiliyatlarini rivojlantirish orqali ularni  jamiyatga  integratsiya  qilishning  metodik  asoslari  yoritilgan.  Shuningdek, pedagogik  yondashuvlar,  o‘qituvchilarning  roli  va  oilaviy  muhitning  taʼsiri  tahlil qilinadi.  Inklyuziv  taʼlimda  mustaqillikni  rivojlantirish  orqali  nafaqat  bolalarning hayot sifati yaxshilanadi, balki ularning teng huquqli jamiyat aʼzolariga aylanishiga imkon yaratiladi.