BRIOFITLARNING EKOLOGIK XUSUSIYATLARI - Jabborov Mehroj Akmal o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Mazkur  tezisda  briofitlarning  ekologik  xususiyatlari,  ularning tabiiy  ekotizimlardagi  roli,  atrof-muhitga  bo‘lgan  moslashuvchanligi  hamda bioindikator  sifatidagi  ahamiyati  tahlil  qilinadi.  Ayniqsa,  briofitlarning  atmosfera ifloslanishiga sezgirligi, tuproq va suv muhitidagi kimyoviy o‘zgarishlarga tezda javob berishi ularni ekologik monitoringda muhim ob'ektga aylantiradi. Tanlangan  mavzu  bugungi  kunda  global  ekologik  muammolar  kuchayib borayotgan bir paytda nihoyatda dolzarb hisoblanadi. Chunki inson faoliyati natijasida atmosfera, tuproq va  suv havzalarining ifloslanishi  tobora ortib  bormoqda. Bunday sharoitda oddiy ko‘zga tashlanmaydigan, biroq sezgir va barqaror yashovchi briofitlar muhit  holatini  baholashda  eng  ishonchli  bioindikatorlardan  biri  sifatida  e’tirof etilmoqda.  Shuning  uchun  ushbu  mavzuni  o‘rganish  nafaqat  nazariy,  balki  amaliy ahamiyatga ham egadir.