JIGARNING NOALKAGOL YOGʻ XASTALIGI KASALLIGINING OʻZBEKISTON RESPUBLIKASIDA OʻRGANGANLIK DARAJASI - Shodmonova Xumora Sirojiddin qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Noalkagol yogʻli jigar kasalligi (JNAYOX) — bu jigarda ortiqcha yogʻ  toʻplanishi  bilan  tavsiflanadigan  holat  boʻlib,  alkogol  iste’mol  qilinmasdan yuzaga keladi. So’nggi yillarda bu kasallik dunyo miqyosida keng tarqalmoqda va u yurak-qon tomir, metabolik sindrom, qandli diabet kabi kasalliklar bilan chambarchas bog’liq. Ushbu maqolada Oʻzbekiston Respublikasi miqyosida JNAYOX kasalligining oʻrganilganlik darajasi, mavjud statistik ma’lumotlar, olib borilgan ilmiy tadqiqotlar va  davolash-usullarining  rivojlanish  holati  tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  sog’liqni saqlash  tizimidagi  diagnostika  va  profilaktika  ishlarining  samaradorligi  ham  koʻrib chiqiladi.