GLOBAL IQLIM ISISHINING AQSH VA O’ZBEKISTON IQTISODIYOTIGA TA’SIRI - Yo’lchiyev Azizbek Baxrom o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Global iqlim isishi dunyo mamlakatlari iqtisodiyotiga keng qamrovli va jiddiy tasir  ko’rsatmoqda  .  Issiqxona  gazlarining  ajralishi    natijasida  atmosferaning  isishi kuzatilmoqda  shu  bilan  birga  qishloq  xo‘jaligi,  sanoat,  energetika,  transport  va sog‘liqni saqlash sohalarini yomon ahvolga keltirmoqda.Bu oziq-ovqat xavfsizligiga, infratuzilmaga, tabiiy resurslarga va iqtisodiyotga jiddiy tahdid solmoqda. Tadqiqotlar shuni  ko‘rsatadiki,  iqlim  o‘zgarishlari  natijasida  hosildorlik  kamayib,  iqtisodiyotda bazi bir yuqotishlarga olib kelmoqda. Ushbu maqolada AQSh va O‘zbekiston misolida global iqlim o‘zgarishining iqtisodiyotga tasirini  tahlil qiladi.Bu davlatlarning ushbu muammoni hal qilish strategiyalari turli xil hidoblanadi.shu bilan bir qatorda ,  Yashil iqtisodiyotga o‘tish jarayoni va barqaror rivojlanish choralarining samaradorligini ham ko‘rib chiqadi