TO‘KIN-SOCHINLIK PARADOKSI: NIMA UCHUN IQTISODIY O‘SISH SHAROITIDA BA‘ZI MAMLAKATLARDA KAMBAG‘ALLIK DARAJASI ORTIB BORMOQDA - Yo’lchiyev Azizbek Baxrom o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Maqola to‘kin-sochinlik paradoksiga bag‘ishlangan bo‘lib, unda iqtisodiyotning o‘sishi va tabiiy boyliklarning ko‘payishi kambag‘allik darajasining pasayishiga olib kelmaydi, ba’zi hollarda esa hatto ijtimoiy-iqtisodiy tengsizlikni kuchaytiradi. Ishda ushbu  hodisaning  asosiy  sabablari,  “resurslar  qarg‘ishi” 1 ,  “golland  kasalligi” 2 , daromadlarni  samarasiz  boshqarish  va  institutsional  muammolar  tahlil  qilingan. Iqtisodiy  o‘sish  boyliklarning  notekis  taqsimlanishi,  korrupsiya  va  davlat institutlarining  zaifligi  tufayli  qashshoqlikning  kuchayishi  bilan  birga  kelgan mamlakatlar  misollari  ko‘rib  chiqiladi.  Iqtisodiyot  tuzilmasining  ta’siri,  xomashyo eksportiga qaramlik va diversifikatsiyaning yo‘qligiga alohida e’tibor qaratilmoqda. Maqolada  tabiiy  resurslardan  foydalanishda  barqaror  rivojlanish  va  daromadlarni adolatli taqsimlashga qaratilgan kompleks yondashuv zarurligi ta’kidlangan. Tadqiqot natijasida  boy  resurs  bazasiga  ega  bo‘lgan  mamlakatlar  uchun  to‘kin-sochinlik paradoksining  salbiy  oqibatlarini  oldini  olish  bo‘yicha  strategiyalar  ishlab  chiqildi.