IQLIM OʻZGARISHI VA UNING OQIBATLARI - Mamirbekova Madinabonu Zahriddin qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  global  iqlim  oʻzgarishi  va  uning  O‘zbekiston  Respublikasi hududidagi  ifodalanish  shakllari  chuqur  tahlil  qilinadi.  Iqlim  oʻzgarishi  inson faoliyatining ekologik muvozanatga ta’siri sifatida haroratning oshishi, yog‘ingarchilik rejimining oʻzgarishi, suv resurslarining qisqarishi, yerlarning degradatsiyasi, biologik xilma-xillikning  kamayishi  kabi  ko‘rinishlarda  namoyon  bo‘lmoqda.  Oʻzbekiston Markaziy  Osiyo  mintaqasidagi  iqlim  oʻzgarishidan  eng  ko‘p  zarar  ko‘rayotgan mamlakatlardan  biri  hisoblanadi.  Maqolada  issiqxona  gazlari  chiqindilarining ko‘payishi,  energiya  manbalaridan  foydalanishdagi  ekologik  nosozliklar,  sanoat  va transportning havoga ta’siri, o‘rmonlarning qisqarishi kabi omillar chuqur oʻrganiladi. Shuningdek,  Oʻzbekistonda  iqlim  oʻzgarishi  tufayli  yuzaga  kelayotgan  ekologik muammolar, xususan, Orol fojiasi, cho‘llanish, suv tanqisligi, tuproq degradatsiyasi, ozuqa xavfsizligiga tahdidlar muhokama etiladi.