PEDAGOGIK MAHORATNI OSHIRISHDA SUN'IY INTELLEKTNI TEXNOLOGIYLARINI QO'LLASH ORQALI TA'LIM JARAYONINI TAKOMILLASHTIRADIGAN PLATFORMA ISHLAB CHIQISH - Salomov Shokirjon Jalilovich,; Normamatov Xayriddin Mengniyevich, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ta'lim  talablarining  o'zgarishi  o'quv  jarayonida  yangilik  va ijodkorlikni  talab  qiladi.  Ta'lim  sohasida  sun'iy  intellekt  (SI)  rivojlanishi  bilan kundalik  faoliyatni,  shu  jumladan  o'qitish  va  o'rganishni  qayta  ishlashga  yordam beradi. Ushbu tadqiqotning maqsadi ta'limda, ayniqsa o'qitish va o'qitish jarayonida sun'iy  intellektni  (SI)  o'rganishdir.  Ushbu  tadqiqot  kutubxona  tadqiqotidan foydalanadi.  Natijalar  tahlili  shuni  ko'rsatadiki,  AI  1)  Virtual  Mentor,  2)  Voice Assistant, masalan, Google Assistant (Google), Siri (Apple) va Cortana (Microsoft) kabi turli ta'lim texnologiyalari platformalarida keng qo'llanilgan. 3) Smart kontent, 4)  Taqdimot  tarjimoni.  5)  Global  kurslar,  masalan,  MOOCs,  Udemy,  Google  AI, Alison, Khan Academy, edX, Udacity, Coursera va boshqalar. 6) Avtomatik baholash, 7) Ruangguru misollari uchun shaxsiylashtirilgan taʼlim va h.k. Sun'iy intellekt (SI) - bu inson tafakkurini modellashtirish va o'zini odamlar kabi tutishi uchun mashinani loyihalash jarayoni. Kelajakda fan-texnika taraqqiyotida o‘qituvchilarning tuzatish, o‘quvchilar  davomati,  kundalik  test  va  imtihonlar  berish,  bilimlarni  tushuntirish, ma’muriy  hisobotlar  tuzish  va  boshqa  tizimli  ishlarni  texnologik  qurilmalar  orqali bajarish  uchun  topshirilishi  mumkin.  O'qituvchilar  ko'proq  energiya  tejashlari  va robotlar buni qila olmaydigan tabiiy aqlga ega, ko'proq xarakter va sifatga ega oltin avlodni  yaratish  uchun  tizimsiz  ishlarga  ko'proq  e'tibor  berishlari  mumkin. Texnologiya  faqat  tizimli  ishlaydi  va  inson  buyruqlari  asosida  avtomatlashtiriladi, inson  ongi,  ayniqsa  o'qituvchilar  yangi  bilimlarni  etkazib  beradi.  Shunday  ekan, o‘qituvchining  aql-zakovati  tengsiz  bo‘ladi.  Sanoat  inqilobi  sifatida  paydo  bo'lgan sun'iy  intellekt  ham  insonning  tabiiy  aqlining  ijodiy  ongining  natijasidir.  Shunday qilib, solishtirganda, ikkalasi o'rtasida hech qachon teng pozitsiya bo'lmaydi.