O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASI SIYOSIY PARTIYALARI FAOLIYATIDA PRAGMATIZMNI SHAKLLANTIRISHDA JAHON TAJRIBASIDAN FOYDALANISH ZARURATI - Qodirov Jamshidbek (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu  maqolada  O‘zbekiston  Respublikasi  siyosiy  partiyalari  faoliyatida pragmatizmni  shakllantirishning  dolzarbligi  va  uning  jahon  tajribasi  asosida rivojlantirish  zarurati  atroflicha  tahlil  qilingan.  Mamlakatning  shiddatli  ijtimoiy-siyosiy  va  iqtisodiy  islohotlar  davrida  partiyalarning  nazariy-g‘oyaviy yondashuvlardan amaliy natijadorlikka o‘tishi muhim ahamiyat kasb etadi. Jahonning rivojlangan demokratik davlatlari siyosiy partiyalarining pragmatik faoliyat modellari, ularning siyosiy jarayonlardagi roli, saylovchilar bilan aloqalarni mustahkamlashdagi usullari ko‘rib chiqiladi. Xususan, Germaniya, Buyuk Britaniya, AQSh va Yaponiya kabi davlatlardagi partiyalarning siyosiy dasturlarini shakllantirish, qaror qabul qilish mexanizmlari  va  amalga  oshirish  jarayonlarida  pragmatik  yondashuvlarning ustuvorligi o‘rganilgan. Maqolada O‘zbekiston sharoitlarida ushbu ilg‘or tajribalarni tatbiq etishning o‘ziga xos jihatlari, mavjud muammolar va ularni hal etish yo‘llari bo‘yicha  takliflar  ilgari  surilgan.  Tadqiqot  natijalari  O‘zbekiston siyosiy  tizimining samaradorligini oshirish, partiyalarning jamiyatdagi nufuzini mustahkamlash va milliy manfaatlarga xizmat qiluvchi amaliy siyosatni shakllantirishda yordam beradi.