PEDAGOGLAR VA OʻQUVCHILAR OʻRTASIDAGI MULOQOT KOʻNIKMALARINI SHAKLLANISHINING PSIXOLOGIK MASALALARI - Axmatqulova Muqaddas Murodovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:Odamlarning  mehr-oqibati,  bir-birlariga  nisbatan  o’zaro  hurmat e’tiborda  bo’lishlari  muloqot  jarayonida  namoyon  bo’ladi.  Xalqimizda  azaldan muloqot salomlashish madaniyatidan boshlanadi. Salomlashish turli xalqlarda har xil amalga oshiriladi. Xalqimizda salomlashish axloqlilikning yuksak namunasi sifatida e’tirof etilib, uning negizida umuminsoniy qadriyatlarning ustuvorligi, shu millatning ruhiy xususiyatlari, o’zaro munosabatlarining ma’naviy asoslari, bo’lajak muloqotning xarakteri,  o’zaro  hamkorligi  aks  etadi.  “Qur’oni  karim”da  salomlashish  odobi musulmon ahlining qat’iy majburiy burchi tarzida bayon etiladi: “Ey mo’minlar, o’z uylaringizdan  boshqa  uylarga  to  izn  so’ramaguningizcha  va  egalariga  salom bermaguningizcha  kirmangiz.  Mana  shu  sizlar  uchun  yaxshiroqdir.  Shoyad  ushbu eslatmadan ibrat olsangizlar”.